Terkotanie pedału sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• mazzii
    odpowiedział(a)
    Coraz bardziej mnie to przeraża, że posiadacze octavi 3 zadają pytania które powinny mieć miejsce w dziale dla naturalnie bardziej wyeksploatowanych octavi 1. Więc jaki jest sens kupować nowe auto? Czy jest jakiś argument ?

Zagladam do działu O1 aut 10 letnich, później O3 auta kilkumiesięczne i nie widzę różnicy. Piszczy, telepie, stuka, dudni, wytarło się, zgrzyta, przerywa, szumi, nie działa..... To jakaś porażka.

Zostaw komentarz:

• Karel
    odpowiedział(a)
    A ma ktoś pomysł na przyczynę piszczenia (jak paska...) przy wciśniętym sprzęgle? Łożysko oporowe?

Zostaw komentarz:

• mazzii
    odpowiedział(a)
    Przeglądając fora, Leona, ©koda, Vw znalazłem tylko wyżej wymieniony objaw w tsi. Na dodatek nie występuje to w każdym aucie, bądź nie każdy jest w stanie to usłyszeć lub się wsłuchiwać w każdy dźwięk w aucie w przeciwieństwie do mnie :P

Zostaw komentarz:

• Crk64
    odpowiedział(a)
    Koledzy, może orientujecie sie, czy ze sprzeglem w wersji 2.0 tdi ow problem również występuje, tj. wystarczy na miesiac? Nie chciałbym po jakims czasie stwierdzic, że mam do czynienia z usterka, która nawraca, jak mówią "jak wrzód na tyłku". Miesiące czasu wolnego wolałbym przeznaczyć na ciekawsze zajęcia, niźli szlajanie się po serwisach. Chodzi mi o sam kontrast.

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    mazzii, nie to jest moim rozwiązaniem. Rozwiązaniem jest jeździć i sie nie przejmować, zglaszac to przy każdej wizycie serwisowej i mieć ubezpieczenie.
    Jeśli mi się nic nie wywalilo przez prawie 150kkm, to uważam ze nie jest to cos poważnego.

Zostaw komentarz:

• mazzii
    odpowiedział(a)
    Właśnie chciałem nawiązać do twojego rozwiązania, że nie jest to rozwiązaniem problemu. Wymiana łożyska w moim przypadku dała efekt na miesiąc czasu. Terkotanie powróciło. Tak jak pisałem, luz na wałku sprzegłowym powoduje ten dźwięk. Oczywiście życzę ci w nowy roku żeby ten dźwięk jednak nie powrócił. Mi zostało głośniej słuchać radia :lol:

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    mazzii, ja o tym wiem
    Nie urodzilem sie wczoraj, a na forum jestem już bardzo dlugo. Mi chodzi tylko o fakt ze można z tym żyć i nic sie nie zepsuje. Taka wymiana raz na jakieś 150kkm w moim odczuci to jest nic.
    Rozwiązanie podalem w soim poscie

Zostaw komentarz:

• mazzii
    odpowiedział(a)
    idas Muszę cie zmartwić. Terkotanie miałem od poczatku, auto 2014r. Wymieniono mi komplet sprzęgła + łożysko na wałku. Przez jakiś czas był spokój. Terkotanie wróciło. Zglosiłem fakt i co ? Nic się nie da z tym zrobić, nawet wymieniając skrzynie. VW nie może rozwiązać tego problemu od 2000 roku. Problem jest w tym, że silniki tsi są bardzo ciche i z dlatego ten problem jest bardziej dokuczajcy. Winę za terkotanie ponosi luz na wałku sprzegłowym.

Zostaw komentarz:

• himi
    odpowiedział(a)
    Orientuje się ktoś,czy w motorach 1,4 TSI 150 km czyli MY2015 też występuje ten problem?

Zostaw komentarz:

• Karel
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj -7 C: po porannym starcie nie dość, że sprzęgło tłucze się (puka), to jeszcze - przy wciśniętym pedale sprzęgła - (coś) piszczy, dźwięk podobny do pisku paska osprzętu, ale cichszy. Ma ktoś pomysł, który element może dawać taki efekt?

Podsumowując:
    * luźny pedał sprz.: sprzęgło hałasuje (puka), ale nic nie piszczy.
    * wciśnięty pedał sprz.: przestaje pukać, zaczyna piszczeć.

Dodatkowo mam wrażenie, że pedał sprzęgła chodzi ciężej przy zimnym aucie. W ogóle mam wrażenie, że sam rozruch jest coś długi - muszę się temu przyjrzeć.

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    U mnie w Golfie z silnikiem CAXA przyczyną terkotania sprzęgła było łożysko wałka sprzęgłowego. Po jego wymianie problem został rozwiązany. Więcej szczegółów odnośnie mojego przypadku zawarłem w zbiorczym opisie tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...532337#1532337

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    Ja w Marcu miałem wymieniane sprzęgło na gwarancji z powodu terkotania itp.
    Po 9 tyś km, znowu zaczęło terkotać i czekam na ponowną wymianę ponoć jest już trzecia wersja tego sprzęgła i ja mam mieć właśnie je założone, ciekawe czy uporali się z tym problemem :?:

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    Wedlug mnie grunt to:
    - serwisowanie w ASO,
    - zglaszanie przy okazji kazdej wizyty wszelkie nasze rzeczy do sprawdzenia,
    - dodatkowa gwarancja/ubezpieczenie.

Jutro wiecej szczegolow.

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Byłbym z góry wdzięczny bo mam zamiar udać się z tym do serwisu i nie chcę ,żeby mnie za bardzo podliczyli , auto po gwarancji. A gdzie nie podjadę to każdy się pyta co tak dziwnie pracuję silnik zaczyna mnie to irytować.

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    Ja opisze jutro temat m.in. terkotania sprzegla w CAXA oraz co zostalo zrobione w ramach naprawienia.

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Mam pytanie czy ktoś rozwiązał problem z tym terkotaniem jaka jest przyczyna tego zjawiska?

Zostaw komentarz:

• vigo12
    odpowiedział(a)
    Panowie nie denerwujcie się , ale po tym co czytam polecam zamianę waszych wozideł na moją Octavkę 1 .Przebieg prawie 400 tys. - pierwsza laweta z winy samochodu przy przebiegu 370 tys. i nic w skrzyni nie terkocze . Oleju nie bierze . Stara lepsza niż nowa.

Zostaw komentarz:

• GrzesWroc
    odpowiedział(a)
    Marcin przejedź się z gościem z serwisu, włącz klimę żeby dodatkowo obciążyć silnik i za którymś wysprzęgleniem zaterkocze.

Zostaw komentarz:

• MarcinK.
    odpowiedział(a)
    Umówiłem się z Doradcą Serwisowym z ASO na kolejną wizytę za dwa tygodnie. Do tego czasu mam nagrać "terkotanie", które zostanie dołączone do dokumentacji. Zobaczymy co wtedy powiedzą....

Zostaw komentarz:

• mati25
    odpowiedział(a)
    Zgłaszałem problem terkotania 10 razy, 8 zgłoszeń na piśmie w czterech serwisach. Jeździłem łącznie dwa miesiące autem zastępczym, oczywiście będę pisał do centrali o przedłużenie gwarancji o ten czas w trybie grzecznościowy w formie prośby, czasami się udaje, ale do rzeczy - wymieniono mi :
    Przebieg :
    - 2000 tyś km : wysprzeglik
    - 4500 tyś km : tarcze sprzęgła
    - 7000 tyś km : rozebranie skrzyni biegów, dokładne sprawdzenie luzu wałka sprzęgłowego, pomiar kół zębatych
    - 13000 tyś km : wymiana kompletnego sprzęgła by wykluczyć problem z wysprzeglaniem.

Efekt - jak terkotało tak terkocze, dałem sobie spokój.
    Grunt to mieć wszystko na piśmie, przynajmniej 3 razy z różnych serwisów. Tak mi polecił kolega prawnik. Nawet po gwarancji jak wyjdzie wada fabryczna można roszczyć odszkodowanie, wymianę. Usterkę można zaliczyć do stwarzające niebezpieczeństwo i utratę zdrowia, bo jest to związane z układem napędowym. Więc polecam poczynić wyżej wymienione kroki. Zgłaszany 3 razy, otrzymujemy potwierdzenie i śpimy spokojnie

Zostaw komentarz:

• GrzesWroc
    odpowiedział(a)
    TMT

Zostaw komentarz:

• MarcinK.
    odpowiedział(a)
    Byłem wczoraj z terkoczącym sprzęgłem a ASO GALL ICM Wrocław - oczywiście zbyli mnie (efekt nie zawsze występuje - w ASO błoga cisza)...
    GrzesWroc, w którym ASO robiłeś?

Zostaw komentarz:

• GrzesWroc
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj wyjechałem z wymienionym sprzęgłem na gwarancji. To też terkocze z tą różnicą, że pierwsze zaczęło po kilku tysiącach kilometrów a to od razu :!: Chyba że to skrzynia..... Generalnie nie chce mi się jechać znowu do serwisu

Zostaw komentarz:

• sobol1500
    odpowiedział(a)
    Moj stoi w serwisie z rozebrana skrzynia i czekaja na decyzje Skody. Tylko u mnie nie bylo to lekkie piszczenie/skrzypienie a mega glosne skrzypienie, piszczenie i ch... Wie co jeszcze. Generalnie masakra. Jak w trabancie... Chociaz smiem twierdzic, ze tam az tak glosno nie bylo

Zostaw komentarz:

• polrob
    odpowiedział(a)
    No i mnie to dopadło dzisiaj po trasie zauważyłem jakieś lekkie skrzypienie pedału sprzęgła przy wciskaniu. W garażu natomiast na postoju okazało się że przy puszczonym sprzęgle coś terkocze - autko ma trochę ponad 2 tyś km. Czy wiadomo już coś na temat poprawionej konstrukcji sprzęgła bo miała takowa wyjść od kwietnia 2015?
    W mojej poprzedniej O3 (04.2013) do przebiegu 19 tyś km takich objawów nie było i śmiem twierdzić że te z początku produkcji były lepiej dopracowane niż obecne wersje.

Zostaw komentarz:

Pracuję...